Ceasuri automatice
Mecanismele automatice sunt cele mai apreciate mecanisme pe care le găsim pe ceasurile de astăzi. Orice colecționar respectabil are in colecția sa preponderent ceasuri automatice, o îmbinare între tradiție și tehnologie. Brandurile de lux produc în proporție covârșitoare astfel de dispozitive, iar prețurile, după cum bine știți, variază de la 150-200 de dolari la milioane de dolari. Bineînțeles, elvețienii sunt de departe principalii producători, dar și japonezii au câștigat teren considerabil (în special pe zona entry level price), printr-un raport calitate / preț excelent.
Un ceas automatic și un ceas mecanic folosesc aceleași componente de bază, diferența fiind dată de modul în care este activat arcul principal, adică „motorașul” ceasului. Ceasurile mecanice sau manuale sunt activate prin rotirea cheiței, „întoarcerea”, iar cele mecanice sunt activate prin inerție, bazându-se pe mișcarea mâinii. Ambele sunt adevărate capodopere inginerești, o îmbinare perfectă de rotițe, arcuri, pârghii și pinioane, veche de secole și perfect funcțională astăzi.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționeză un astfel de ceas, o să vă prezint, pe scurt, componentele de bază și intercațiunile dintre ele. Primul element pe care îl descoperim când ne uităm la un mecanism automatic este ROTORUL. O greutate semicirculară, denumită și greutate oscilatorie, care se rotește 360 de grade, grație mișcărilor mânii. Prin această mișcare, ARCUL PRINCIPAL este încărcat cu energie mecanică. La majoritatea ceasurilor automatice, arcul principal se poate încărca și prin rotirea cheiței (tamburului). Energia este transferată către angrenajul de 3 roți dințate care la rândul lor o direcționează către angrenajul compus dintr-o altă roată dințată prevăzută cu un dispozitiv ce tranformă mișcarea circulară într-o mișcare de tip „tic-tac” către cea de-a patra roată (balance wheel, prevăzută la rândul ei cu un arc), de unde energia este transferată către către rotițile care fac posibilă mișcarea efectivă a limbilor ceasului.
Nu putem vorbi despre funcționalitatea unui ceas fără să pomenim de rubine (jewels). 17, 21, 24 etc, acestea sunt pietre sintetice extrem de dure (în trecut erau utilizate rubine adevărate), montate în puncte cu grade de frecare ridicate, cu scopul de a reduce uzura componentelor. Firesc, vine intrebarea „cu cât un mecanism are mai multe rubine cu atât este mai bun?”. Nu neapărat. Poate fi mai rezistent în timp, însă acuratețea este dată de întreg ansamblul și de finețea cu care este lucrat.
Legat de producătorii de mecanisme, avem pe piață trei mari jucători: chinezii, japonezii și, bineînțeles elvețienii. Mecanismele automatice chinezești sunt în general de proastă calitate, dar extrem de ieftine. Cele mai răspândite sunt mecanismele Tongji, pe care nu vi le recomandăm decât daca doriți ceasuri de unică folosință. Tot chinezești, dar superioare calitativ, sunt mecanismele Seagull. Destul de popular printre producătorii de ceasuri, la prețuri accesibile și de o calitate acceptabilă, dat fiind faptul că este o copie reușită a unui mecanism elvețian, cu tehnologia tourbillion integrată.
Cel mai popular mecanism japonez este Miyota, mecanism care se regăsește pe extrem de multe ceasuri din categoria de preț sub 500 $, produs de către Citizen. Celălalt mare jucător de pe piață, Seiko-Epson, are și el o serie de mecanisme foarte populare, cele mai cunoscute și răspândite fiind 6R15 și NE15A. Ambii producători ne pun la dispoziție produse de bună calitate, cu durată de viață îndelungată, la prețuri accesibile.
Despre elvețieni am putea vorbi articole în șir, tradiția, inovația și calitatea îi fac, de departe, etalonul producătorilor de ceasuri. Pe gama entry level, găsim o largă raspândire a mecanismelor ETA (Tissot, Atlantic, Doxa, Hamilton) și ceva mai restrânsă a mecanismelor Ronda (aceștia au fabricat ani buni exclusiv mecanisme quartz, pană prin anii `80, ulterior revenind și la cele automatice). Producătorii de lux au propriile mecanisme și linii de producție, majoritatea ceasurilor sunt manufacturi, iar edițiile limitate au chiar potențial de investiție pentru pasionați, multora dintre ele crescându-le valoarea în timp.
În încheiere aș puncta faptul că un ceas cu mecanism automatic este un must-have nu doar pentru pasionați și colecționari. A trecut demult testul timpului, va fi mereu în trend și va aduce un plus de stil și eleganță oricărei ținute, așa că, nu stați pe gânduri :).